ЕкотуризъмЕтрополе

Природни феномени

Любителите на природата и планината могат да се насладят на уникалните природни феномени в региона: скалните образувания Етрополски зъбери и Куклите; пещерите Благова яма, Терзийска пещера, с. Лопян, Срутената пещера.

Бенковска пещера

Обявена е като историческа местност със заповед през 1975 г. и е прекатегоризирана със заповед през 2003 г. Естествена пещера, в която се е укривал Георги Бенковски след разгрома на Априлското въстание.

Водопада Варовитец

Водопадът Варовитец е разположен в северното подножие на Черни връх в Етрополския дял на Стара планина, в непосредствена близост до манастира „Света Троица” на около 5 км от Етрополе.

Общата площ, която заема е 0, 3 хектара. Водопадът е природен феномен, впечетляващ със своето величие и хубост. Скокът му е около 15 м. Водата се спуска на няколко тераси в коритото на река Малък Искър. Обявен със заповед през 1966 г.

Водопада Вранята вода, село Ямна

Водопадът Вранята вода се намира в местността “Вранята вода” в село Ямна, от където идва и неговото наименование. Водопадът е малък и невероятно красив, образуван от водите на буен карстов извор, които падат в Стара река. Височината на водопада е около 15 м. Малкия но постоянен дебит на водата е спомогнал за образуването на огромен гъбовиден мъх.