ЕтрополеОбичаи и фолклор

Занаяти

През Възраждането Етрополе е един от важните занаятчийски и търговски центрове по бългаските земи. В града се развиват 42 занаята: златарство, бакърджийство, абаджийство, ковачество, мутафчийство, кожарство, дърводелство, витленичарство, бъкличарство и други. Изделията на етрополските майстори разнасят славата на града до Виена, Будапеща, Цариград, Александрия, Одеса, Букурещ. През ХV – ХVІІ в. градът е център на рудодобив и металообработване.

В днешни дни запазените занаяти, са: шивачество, кожарство, тъкачество, дърводелство, металообработване, дърворезба.

Обичаи и традиции

По време на най – светлия християнски празник Великден в Етрополе се правят уникалните етрополски “плескани” яйца. Това е един много стар обичай от миналото на града, който е възстановен от Историческия музей. Етрополското великденско яйце, наричано от старите етрополци “плескано”, т.е. писано, рисувано яйце буди възхищение с оригиналната си украса. То се рисува с восък и се оцветява със суров жълтък, оцветен с бои. Характерни мотиви, които се рисуват върху яйцата са кръста – символ на християнството, петлето – символ на пробуждането, теменужката – символ на пролетта, бърдучето – символ на чистотата.

Кулинария

Много от етрополци се занимават с винарство – домашно производство на вино, ракиджийство – домашно производство на сливова и гроздова ракия, производство на млечни продукти, кулинарни производства. Характерни ястия са: етрополска каварма, клин чорба, лучник, яйченик, зелник, покрекло, тутманик, крокмач, млечник, пача от свинска кожа, бял мъж.